Визначення атеїзму

Для того, щоб зрозуміти значення терміна атеїзм, необхідно, в першу чергу, визначити його етимологічне походження. У цьому сенсі треба сказати, що воно виходить від грецького, конкретно це результат суми трьох компонентів:
• Префікс "a-", який еквівалентний "без".
• іменник "theos", який можна перекласти як "Бог".
• Суфікс "-ізм", який є синонімом "доктрини".

Тому можна сказати, що значення цього слова є "вченням, яке не вірить в Бога".

Атеїзм - це стан тих, хто не вірить в Бога . Атеїст , отже, є людиною, яка виявляє будь-яку божественність або надприродну сутність. Можна сказати, що атеїзм протилежний теїзму , вченню тих, хто має існування одного або декількох божеств.

Багато людей визнають себе явно атеїстами, тому що, наприклад, вважають, що якщо Бог дійсно існував, він не тільки не дозволив би зло, яке засмучує населення, але й перешкоджало б невинним людям страждати всілякими болями, шкодою і жалюгідними ситуаціями.

Іноді атеїзм плутається з агностицизмом . Агностики, однак, не відкидають можливість існування Бога, але вони вважають, що божественне тікає від людського розуміння і, отже, вони не знають про його існування. Атеїсти, з іншого боку, не вірять у божества (або, іншими словами, вважають, що Бога не існує).

Інша поширена плутанина виникає між атеїзмом і тими, хто виступає проти релігії . Атеїзм, по суті, полягає в недовірі існування Бога. Це не суперечить певним віросповіданням або релігійним практикам: наприклад, буддизм не передбачає присутність богів, тому можна сказати, що це атеїстична релігія.

Численні цифри, які протягом всієї історії і до наших днів відкрито заявляли, що вони атеїсти. Так, наприклад, в Іспанії ми можемо виділити кінематографістів, як Алехандро Аменабар, мислителі, як Фернандо Саватер, актори, такі як Фернандо Гільен або відомі письменники, такі як Піо Бароха.

Важко кількісно визначити кількість людей, які виступають за атеїзм. Проте, проведені дослідження встановили, що там, де більша кількість таких є на Європейському континенті і в Австралії, порівняно зі Сполученими Штатами, де це є мінімальним.

Серед європейських країн з найвищим відсотком атеїстів - Німеччина, Люксембург, Бельгія, Франція, Великобританія, Іспанія, Чехія і Нідерланди. Навпаки, де атеїзм має меншу присутність в Польщі, Ірландії, Румунії або Туреччині, серед інших.

У самому атеїзмі існують різні концепції або тенденції . Так званий сильний атеїзм відкидає існування будь-якого роду божественності і стверджує, що є пояснення різних видів, щоб раціонально обґрунтувати те, що теїсти приписують Богу.

Слабкий атеїзм , ближче до агностицизму, не спирається на спростування існування Бога: замість цього, він просто стверджує, що він не вірить в Нього і що, по суті, ідея "існування" не може бути застосована до чогось неможливо перевірити з досвіду .

border=0

Пошук іншого визначення