Визначення теїзму

Для того, щоб повною мірою увійти до встановлення сенсу терміну теїзм, необхідно, перш за все, знати, що це етимологічне походження терміна. У такому випадку можна сказати, що це слово походить від грецького, оскільки воно є результатом суми двох складових цієї мови:
- Іменник "теос", який можна перекласти як "Бог".
- Суфікс "-ізм", який еквівалентний "доктрині" або "думці".

Отже, вона може бути визначена як "доктрина, яка вірить в Бога".

Теїзм називається визнанням існування бога, який створив Всесвіт і який все ще бере участь у його збереженні. Концепція також може бути пов'язана з фактом віри в божественні істоти .

Ідея теїзму виникла в Древній Греції з посиланням на віру в божества, які були частиною Олімпу . З часом почали розпізнавати різні теїзми згідно з якостями, приписаними богам.

Протягом всієї історії багато говорилося про теїзм з боку важливих і визнаних діячів. Так було б, наприклад, з відомим французом Вольтером, який не замислювався стверджувати, що теїсти думають і вірять у існування Бога, який є не тільки творцем всього і кожного, але має нескінченну силу. Він також визначив, що ті люди, які вірять у теїзм, встановлюють, що саме Бог дав їм форму, звільнив їх і дав їм інстинкт.

Монотеїзм , наприклад, підтримує існування єдиного бога. Католицизм , іудаїзм і іслам є монотеїстичними релігіями. З іншого боку, політеїзм базується на вірі в різних богів, як у індуїзмі . У всіх цих теїзмах прийнято вважати, що бог або боги створили всесвіт і продовжують брати участь у ньому, хоча і перевищують його.

Так само ми не можемо забувати про існування того, що називається генотеїзмом. Під цим терміном робиться посилання на переконання, що існує кілька різних богів, але тоді є той, який є найвищим для всіх.

Деїзм , з іншого боку, визнає божественну участь у створенні Всесвіту , хоча відкидає наступне надприродне втручання. Для пандеїзму , насправді, бог і Всесвіт - це одне (тому не існує "втручання" ).

Багато хто з них були важливими деїстами, які існували протягом всієї історії. Це був би хаос, наприклад, винахідника Бенджаміна Франкліна, Монтеск'є, Руссо або навіть президента США Джорджа Вашингтона.

Концепція теїзму також породжує протилежне поняття: нетеїзм . Ці позиції не вірять у існування творця і абсолютного бога. Буддизм - це нетеїстична релігія: вона ґрунтується на вченні Будди Гаутами , людини, яка жила близько п'ятисот років до Христа .

У сфері нетеїзму можна згадати атеїзм (вони не вірять ні в одного бога) і агностицизм (який стверджує, що існування богів не може бути витриманим, хоча і не заперечує і не відкидає).

border=0

Пошук іншого визначення